Generelt er det bedst at spise fødevare der er i sæson så du kan købe lokale varer med kortere transport til dig eller dit supermarked.
Danske æbler om efteråret og danske bær om sommeren er gode eksempler men det betyder ikke kun, at du skal købe lokalt, men at du skal overveje hvordan varen produceres.
Danske tomater, der udenfor sæson dyrkes i drivhuse, bruger 11 gange så meget CO2 som tomater importeret fra Spanien hvor de er dyrket på friland med solens varme, selv med transportaftrykket medregnet. Og køber du varer fra længere væk, fx Sydamerika skal du gå efter varer med lang holdbarhed, da de oftest transporteres med skib, som fx bananer, mens ananas som ikke holder så længe typisk flyves til Europa.
Men du skal også overveje din egen transport når handler. Kører du til supermarkedet tre gange om ugen bliver det til over 300 ture om året, så overvej at lave madplaner og handle stort ind en gang om ugen i stedet.
Ved at planlægge dine måltider og handle ind mindre ofte, reducerer du ikke kun din CO2 udledning fra din bil, men du nedsætter også dit madspild.
Sæsonoversigt
Du kan her se sæsonen for mange af de frugter og grønsager vi producerer og spiser i Dannmark:
Januar
Champignon, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, løg, pastinak, persillerod, porre, rosenkål, rødbeder, rødløg, selleri, grønkål
Februar
Champignon, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, løg, pastinak, persillerod, porre, rødbeder, rødkål, selleri
Marts
Champignon, feldsalat, grønkål, hvidkål, jordskokker, kartofler, løg, pastinak, persillerod, porre, purløg, rosenkål, rødbeder, rødkål, selleri, østershat
April
Champignon, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, løg, persille, porre, rabarber, radiser, ramsløg, rosenkål, rødbeder, salat, selleri, spinat, østershat
Maj
Champignon, forårsløg, persille, rabarber, radiser, ramsløg, salat, spinat
Juni
Asparges, bladbeder, blomkål, broccoli, champignon, gulerødder, jordbær, kartofler, kinakål, løg, persille, rabarber, radiser, salat, spidskål, spinat, ærter
Juli
Bladbeder, blomkål, broccoli, bær, champignon, gulerødder, kartofler, kinakål, løg, rabarber, radiser, salat, spidskål, squash, ærter
August
Asier, bønner, bladbeder, bladselleri, blomkål, blommer, broccoli, bær, champignon, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, løg, majs, persille, porre, pærer, rabarber, radiser, rødbeder, rødkål, salat, spidskål, spinat, squash, æbler, ærter
September
Asier, bladbeder, bladselleri, blomkål, blommer, broccoli, bønner, champignon, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, løg, majs, pastinak, persille, persillerod, porre, pærer, radiser, rosenkål, rødbeder, rødkål, salat, spinat, svampe, squash, æble
Oktober
Asier, bladbeder, bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, løg, majs, pastinak, persille, persillerod, porre, pærer, radiser, rosenkål, rødbeder, rødkål, salat, selleri, spidskål, spinat, svampe, squash, valnødder, æbler
November
Blomkål, champignon, græskar, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, løg, pastinak, persillerod, porre, pærer, rosenkål, rødbeder, rødkål, salat, selleri, æbler
December
Blomkål, champignon, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, løg, pastinak, persillerod, porre, pærer, rosenkål, rødbeder, rødkål, selleri, æbler