Gentænk dine madvaner.

Adfærd Adfærd

Mange vil rigtig gerne handle mere økologisk, lokalt og bæredygtigt, men når man står i butikken kan det være svært at gennemskue hvilket klimaaftryk fødevarerne har. 

Vi ved alle at vi skal spise mindre kød, især fra drøvtyggere som køer og lam og vælge i stedet fjerkræ.

Men ugens klima hack er at fylde tallerkenen med kartofler, bælgfrugter og danske rodfrugter.

De er fra et klimaaftryk-perspektiv nogle af de bedste fødevarer, og så er de tit billige og dejlig mættende.

Og for at give en hjælpende hånd, får du her opskriften på verdens lækreste dhal med røde linser, som jævnligt serveres til stor succes, i kantinen på rådhuset:

Ingredienser

  • 2 stk. løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 tsk stødt koriander
  • 2 tsk spidskommen
  • 2 x 2 cm frisk ingefær
  • 2 knivspids nelliker
  • rød chili efter smag
  • salt efter smag
  • 200 g røde linser
  • 5 dl vand med grøntsagsboullion
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 dåse kokosmælk
  • brune ris

Sådan gør du

  • Hak løg, hvidløg og ingefær fint.
  • Kom olie på panden og varm den godt op.
  • Tilsæt løg, hvidløg, ingefær, spidskommen, koriander og nelliker på panden og lad det stege lidt ved høj varme.
  • Skru lidt ned for varmen.
  • Tilsæt chili, salt, æble skåret i tern og tomatpuré. Lad det stege lidt.
  • Tilsæt nu røde linser, flåede tomater, boullionvand og kokosmælk.
  • Lad det hele koge 1 times tid, til linserne er møre og gerne kogt ud.
  • Kog ris efter anvisning på posen.
  • Jo længere tid linserne koger i retten, jo bedre. Smag til med salt og krydderier undervejs. Tilsæt evt. lidt mere vand løbende.
  • Serveres i skåle med ris, dahl, creme fraiche og frisk koriander – eller med bredbladet persille.
  • Velbekomme!

Vi har fundet opskriften her, hvor du kan finde mange andre, lækre vegetaropskrifter.

Du kan også tjekke mange af dine fødevarers klimaftryk her: Den store klimadatabase